Nadius digitals a la recerca de competències TIC

“Lo escuché y lo olvidé, lo vi y lo entendí, lo hice y lo aprendí”

Ja hem començat les classes d’una assignatura que impartim tant al Grau d’ADE i GI com al nou Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals, que val a dir ha estat un èxit de matrícula, sota el nom de Sistemes d’Informació i Eines TIC.

En una conjuntura de crisi econòmica com l’actual, creiem que entre d’altres coses les persones necessitem coneixements, eines i actituds que ens facin, definitivament, més competents digitalment, tant personal com, sobretot, en l’àmbit laboral. Aquest és el nostre repte: guiar un alumnat que acaba d’aterrar en una assignatura que no sols intenta formar amb l’ús de les TIC sinó crear hàbits digitals.

Les primeres sessions són fonamentals doncs al marge de presentar diferents fulls de ruta de l’assignatura (Presentació, Guia de l’estudiant, Cronograma, Guia d’activitats, rúbrica i un llarg etcètera en forma de materials però sobretot d’activitats per a aprendre fent (learning by doing) un pot per a mesurar coneixements previs (dispars), interessos (alguns força rellevants) i motivacions (en general força bona).

De les primeres sessions destacaria dos aspectes. Primer, les enormes ganes d’aprendre de molts estudiants. Noto en alguns una motivació especial i fins i tot vaig escoltar com un alumne comentava que la seva matrícula era una inversió. Serà que s’ha assumit que la situació és força complicada i que cal donar un pas endavant? Segon, definitivament, la famosa teoria de Marc Prensky (@marcprensky) sobre la escletxa digital (nadius i immigrants) ha estat superada. Per a mostra 1 botó. Malgrat gairebé la totalitat dels presents en una de les sessions d’aquesta setmana eren nadius digitals (nascuts als 90)  i usuaris habituals de Facebook o Youtube, la paradoxa els induïa avui a prendre apunts amb paper i bolígraf visionant un excel·lent vídeo de Genís Roca (@genisroca): La sociedad digital. Les cares al preguntar on acabaria el paper que tenien entre les mans i per què no utilitzaven una eina de Social Bookmarking com Diigo, un editor de textos col·laboratiu com com Google Docs o una xarxa social com twitter els ha deixat offside.

Per a saber més de M.Prensky o G.Roca us recomanem visitar:

www.marcprensky.com/

www.genisroca.com/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s